ΕΜΒΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΣΗ (ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ)

Η ανοσοποίηση είναι βασικό συστατικό της πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης και αναμφισβήτητο ανθρώπινο δικαίωμα. Είναι επίσης μια από τις καλύτερες οικονομικές επενδύσεις στην υγεία.

Τα εμβόλια είναι φάρμακα που χορηγούνται συνήθως με ένεση. Κατασκευάζονται από νεκρούς ή εξασθενημένους μικροοργανισμούς (μικρόβια ή ιούς) ή με άλλες σύγχρονες εργαστηριακές τεχνικές υψηλής τεχνολογίας και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα να μάθει να προστατεύεται.

Τα εμβόλια είναι κρίσιμα για την πρόληψη και τον έλεγχο των επιδημιών από μολυσματικές ασθένειες. Υποστηρίζουν την παγκόσμια ασφάλεια της υγείας και αποτελούν μέρος της ανθρώπινης πάλης κατά των ασθενειών για περισσότερα από 200 χρόνια. Η παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού κατάφερε να εξαλείψει εντελώς την ευλογιά και σε όλες εκτός από μια χούφτα χώρες, την πολιομυελίτιδα.

Ο εμβολιασμός κατά την παιδική ηλικία έχει μειώσει σημαντικά την νοσηρότητα και την θνησιμότητα από μολυσματικές ασθένειες σε μεγάλο μέρος του αναπτυγμένου κόσμου και ο ετήσιος εμβολιασμός κατά της γρίπης είναι μια παγκοσμίως αποδεκτή πρακτική σε όλο τον κόσμο για τη μείωση των επιπτώσεων της λοίμωξης από την εποχική γρίπη.

Πριν τον εικοστό αιώνα ο άνθρωπος πέθαινε από νοσήματα που ακόμα και οι γιατροί σήμερα φαίνεται να έχουν ξεχάσει. Ο τύφος, η χολέρα, η πανώλη, η πολιομυελίτιδα, η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, οι ηπατίτιδες, η μηνινιγγίτιδα, η ευλογιά, η ελονοσία, η ιλαρά, η ερυθρά, η ανεμοβλογιά, η γρίπη, η ελονοσία κλπ προκάλεσαν μεγάλες επιδημίες και έχουν σκοτώσει δισεκατομμύρια ανθρώπους στους αιώνες που πέρασαν.

Από τότε μέχρι σήμερα, 200 χρόνια μετά, για τα περισσότερα από τα νοσήματα αυτά δημιουργήσαμε εμβόλια και κατορθώσαμε να τα εξαφανίσουμε ή να περιορίσουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό την εμφάνισή τους.

Σήμερα διαθέτουμε εμβόλια για την πρόληψη πάνω από 20 απειλητικών για τη ζωή ασθενειών, βοηθώντας τα άτομα όλων των ηλικιών να ζήσουν περισσότερο. Η ανοσοποίηση αποτρέπει 2-3 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο από ασθένειες όπως η διφθερίτιδα, ο τέτανος, ο κοκίτης, η γρίπη και η ιλαρά.

Στην χώρα μας τα τελευταία 20 χρόνια, με την γενίκευση των εμβολιασμών και το εφαρμοζόμενο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, η εμφάνιση απειλητικών για την υγεία και την ζωή νοσημάτων στον παιδικό πληθυσμό, έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Έτσι για παράδειγμα η διφθερίτιδα, ο τέτανος, η πολιομυελίτιδα, η ερυθρά, η ανεμοβλογιά και η παρωτίτιδα έχουν να κάνουν την εμφάνισή τους πολλά χρόνια.

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η φυσική ανοσία που αφήνει η ίδια η νόσος, είναι καλύτερη από την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Ωστόσο, οι φυσικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να είναι θανατηφόρες. Αυτό ισχύει ακόμη και για ασθένειες που πολλές φορές οι άνθρωποι θεωρούν ήπιες, όπως η ανεμοβλογιά. Είναι αδύνατο να προβλεφθεί ποιος θα κολλήσει σοβαρές λοιμώξεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νοσηλεία..

        Διαβάστε επίσης

  1. Συλλογική ανοσία
  2. Ο ρόλος των εμβολίων στην υγεία
  3. Εμβόλια για τα παιδιά - τα βασικά
  4. Πως θα βοηθήσω το παιδί μου να μην φοβάται τα εμβόλια
  5. Τι είναι τα εμβόλια και πως λειτουργούν
  6. Ποιος δεν πρέπει να εμβολιαστεί
  7. Τι θα συμβεί αν δεν εμβολιάσω το παιδί μου
  8. Γιατί εμβολιάζω με το ίδιο εμβόλιο το παιδί μου ξανά και ξανά
  9. Γιατί τόσα πολλά εμβόλια
  10. Ποια εμβόλια χρειάζεται να κάνει το παιδί μου
  11. Τι θα εμφανίσει το παιδί μου μετά τον εμβολιασμό;
  12. Εμβόλια για την ηλικία 5-18 ετών
  13. Πότε πρέπει να εμβολιάσω το παιδί μου για τον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β
  14. Υπάρχουν εμβόλια για καρκίνους;