Ασφάλεια των παιδιών στις παιδικές χαρές

26/08/2023
Οι παιδικές χαρές είναι δημόσιοι χώροι όπου τα παιδιά μπορούν να παίξουν, να ασκηθούν και να αναπτύξουν δεξιότητες. Ωστόσο, λόγω της φύσης του περιβάλλοντος και των δραστηριοτήτων που διεξάγονται εκεί, υπάρχει ο κίνδυνος ατυχημάτων.
ΟΛΕΣ οι παιδικές χαρές, σύμφωνα με νόμο, για να είναι ανοιχτές και να λειτουργούν πρέπει να έχουν κολλημένο στην είσοδο ειδικό σήμα πιστοποίησης. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να είναι κλειδωμένες και να μην λειτουργούν. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αν οι γονείς πάρουν την ευθύνη.

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, τα ατυχήματα στις παιδικές χαρές αποτελούν σημαντικό ζήτημα όσον αφορά την παιδική ασφάλεια. Συνήθως, τα ατυχήματα σε παιδικές χαρές μπορεί να περιλαμβάνουν πτώσεις, καταπλακώσεις, κατάγματα, τραυματισμούς κλπ. Οι παράγοντες που συνδέονται με τα ατυχήματα σε παιδικές χαρές περιλαμβάνουν την κατάσταση του εξοπλισμού, τη σωστή συντήρηση, τον σχεδιασμό του χώρου και τις επιτρεπόμενες ηλικίες των παιδιών για κάθε είδος εξοπλισμού. 

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να κρατήσετε το παιδί σας ασφαλές στην παιδική χαρά:

  • Επιβλέψτε το παιδί σας ανά πάσα στιγμή.
  • Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας φοράει κράνος ή προστατευτικό εξοπλισμό όταν χρησιμοποιεί σκούτερ, πατίνια, skateboard ή ποδήλατα.
  • Διδάξτε το παιδί σας να μην πηδάει από τις κούνιες ή άλλο εξοπλισμό που περιστρέφεται ή κινείται.
  • Χρησιμοποιείτε μόνο πιστοποιημένες παιδικές χαρές που είναι κατάλληλες για την ηλικία και έχουν ασφαλή επίστρωση στο έδαφος, όπως ροκανίδια, άμμο, καουτσούκ κλπ, κάτω και γύρω από τον εξοπλισμό. Αναφέρετε επικίνδυνες παιδικές χαρές στους οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για αυτές.
  • ΟΛΕΣ οι παιδικές χαρές σύμφωνα με νόμο για να είναι ανοιχτές και να λειτουργούν πρέπει να έχουν κολλημένο στην είσοδο ειδικό σήμα πιστοποίησης. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να είναι κλειδωμένες και να μην λειτουργούν. Δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμα και αν οι γονείς πάρουν την ευθύνη.

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη τραυματισμών, χρησιμοποιήστε σωστά τον εξοπλισμό της παιδικής χαράς και υπενθυμίστε στο παιδί σας:

  • Να κουνιέται στην κούνια ΠΑΝΤΑ καθιστό.
  • Επιτρέψτε να κάθεται στην κούνια μόνο ένα άτομο κάθε φορά.
  • Πείτε του να περιμένει τη σειρά του στη τσουλήθρα και να μην σπρώχνεται με τα άλλα παιδιά.
  • Πείτε του να κατεβαίνει την τσουλήθρα μόνο καθιστό.
  • Πείτε του να χρησιμοποιεί τις μπάρες από το πολύζυγο μόνο για να κρεμιέται – όχι για ακροβατικά.
  • Πείτε του να παίζει ήσυχα. Τα σπρωξίματα και το έντονο παιχνίδι μπορεί να οδηγήσουν σε πτώσεις και τραυματισμούς.
  • Ποτέ μην τους φοράτε κοσμήματα, σακάκια με κορδόνια περίσφιξης ή κασκόλ όταν παίζουν. Μπορεί να πιαστούν στον εξοπλισμό της παιδικής χαράς και να πνιγούν.
  • Φορέστε τους κατάλληλα υποδήματα, όπως αθλητικά παπούτσια.
  • Ενημερώστε έναν υπεύθυνο του δήμου εάν ο εξοπλισμός της παιδικής χαράς δεν φαίνεται ασφαλής.

Τα κύρια αίτια ατυχημάτων στις παιδικές χαρές περιλαμβάνουν:

  1. Πτώσεις: Οι πτώσεις είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αίτια τραυματισμού στις παιδικές χαρές. Αυτό μπορεί να συμβεί κατά τη χρήση των διαφόρων εξοπλισμών, όπως τις κούνιες, τις τσουλήθρες και τα κινούμενα ή περιστρεφόμενα παιχνίδια.

  2. Καταπλακώσεις: Κατά τη χρήση των παιδικών εξοπλισμών, μπορεί να υπάρξουν καταπλακώσεις ή παγίδες, κατά τις οποίες ένα παιδί μπορεί να παγιδευτεί ή να συνθλιβεί.

  3. Τραυματισμοί: Ορισμένα μέρη των παιδικών χαρών μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς, όπως αιχμηρές άκρες, βίδες, καρφιά, σκαλοπάτια που γλιστρούν κ.α.

  4. Προσκρούσεις: Τα παιδιά μπορεί να προσκρούσουν μεταξύ τους κατά την κίνηση και το παιχνίδι, προκαλώντας τραυματισμούς.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα και να βελτιωθεί η ασφάλεια στις παιδικές χαρές, λαμβάνονται διάφορα μέτρα:

  • Σχεδιασμός και Κατασκευή: Ο εξοπλισμός πρέπει να σχεδιάζεται με γνώμονα την ασφάλεια. Πρέπει να μην υπάρχουν αιχμηρές άκρες, οι επιφάνειες να είναι αντιολισθητικές και ο εξοπλισμός να είναι κατάλληλος για διάφορες ηλικίες.

  • Συντήρηση: Ο εξοπλισμός πρέπει να υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους και συντηρήσεις για να ανιχνεύονται προβλήματα ασφαλείας και να επιδιορθώνονται άμεσα.

  • Επιτήρηση: Η παρουσία ενηλίκων είναι σημαντική για την επιτήρηση των παιδιών και την αποτροπή επικίνδυνων συμπεριφορών.

  • Εκπαίδευση: Η εκπαίδευση των γονέων, κηδεμόνων και φροντιστών είναι σημαντική για να γνωρίζουν πώς να προάγουν την ασφαλή συμπεριφορά των παιδιών στις παιδικές χαρές και να αναγνωρίζουν πιθανούς κινδύνους.

  • Προτεραιότητα στην Ηλικία: Ο εξοπλισμός πρέπει να είναι κατάλληλος για την ηλικία των παιδιών που τον χρησιμοποιούν. Κάθε είδος εξοπλισμού έχει προτεινόμενες ελάχιστες και μέγιστες ηλικίες χρήσης.

  • Επαγρύπνηση: Ορισμένοι εξοπλισμοί, όπως οι τσουλήθρες, μπορεί να προκαλέσουν περιστασιακά εγκαύματα αν είναι πολύ ζεστοί λόγω ηλιοφάνειας. Επίσης, παιδιά που παίζουν γύρω από κούνιες πρέπει να είναι προσεκτικά επιτηρούμενα.

  • Καθαριότητα: Η συχνή καθαριότητα του χώρου μπορεί να συμβάλει στην αποφυγή των τραυματισμών από αντικείμενα όπως γυαλιά, καρφιά ή άλλα αντικείμενα που ενδέχεται να βρίσκονται στο έδαφος.

Οι καταιγίδες σκόνης που προέρχονται από περιοχές της ερήμου, όπως η Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης
Οι περισσότερες παρενέργειες των εμβολίων είναι ήπιες. Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα για τυχόν σοβαρές ή ανησυχητικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό. Συζητήστε τυχόν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου με τον παιδίατρό σας.
Ακόμη και αν τα άτομα με ιστορικό παχυσαρκίας στην εφηβεία καταφέρουν να αποκτήσουν φυσιολογικό ΒΜΙ αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ήταν ποτέ παχύσαρκα.
Οι ομφαλοκήλη είναι ένα συχνό φαινόμενο στα νεογέννητα και τα βρέφη, που συχνά προκαλεί ανησυχία στους γονείς. Ωστόσο, με τη σωστή κατανόηση της πάθησης, της διαχείρισής της και της απαραίτητης φροντίδας, οι γονείς μπορούν να είναι ήσυχοι για αυτή την κατάσταση
Το τελευταίο διάστημα αναφέρεται από γονείς ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών βήχα στα παιδιά καθώς και βήχας που διαρκεί περισσότερο από ότι συνήθως.
Είναι όμως αυτό αλήθεια και αν αληθεύει που ακριβώς οφείλεται;
Οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Ενώ μπορούν να προσφέρουν οφέλη, μπορούν επίσης να έχουν μειονεκτήματα, όπως αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, διαταραχές στα πρότυπα ύπνου, ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία και...
Πριν από δεκαετίες, τα μόνα μπιμπερό που μπορούσατε να αγοράσετε ήταν από γυαλί. Αλλά το γυαλί ήταν βαρύ και εύθραυστο. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν τα πλαστικά μπιμπερό που ήταν ελαφρύτερα και ανθεκτικά, το γυάλινο μπιμπερό έγινε σχεδόν παρωχημένο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί τον κύριο φρουρό της υγείας μας. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τα παιδιά, τα οποία εκτίθενται συχνά σε ιογενείς λοιμώξεις στο σχολείο, στο παιχνίδι και σε άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα