Ρουτίνα στα βρέφη - Πόσο σημαντική είναι

29/08/2023
Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας μπορεί να είναι πολύ σημαντική για τα βρέφη. Τα βρέφη έχουν ανάγκη για προβλέψιμο περιβάλλον και σταθερότητα, καθώς αυτό τα βοηθάει στην ανάπτυξη του αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Μερικοί λόγοι για τη σημασία της ρουτίνας στα βρέφη:

  1. Δημιουργία Προβλέψιμων Συμπεριφορών: Με την επανάληψη της ίδιας ρουτίνας, τα βρέφη μαθαίνουν τις προσδοκίες και τις συμπεριφορές που συνδέονται με διάφορες δραστηριότητες. Αυτό μπορεί να συμβάλει στη μείωση των αρνητικών αντιδράσεων ή του προβληματισμού σε νέες καταστάσεις. 

  2. Ρυθμίζει το Βιολογικό Ρολόι: Τα βρέφη δεν έχουν αναπτύξει πλήρως τον βιολογικό τους ρυθμό. Μια σταθερή ρουτίνα βοηθά στην ενίσχυση του εσωτερικού ρολογιού τους, το οποίο επηρεάζει τον ύπνο, τη διατροφή και την ενεργητικότητα τους. 

  3. Ανάπτυξη Αυτοπεποίθησης: Μια σταθερή ρουτίνα βοηθά στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης στα βρέφη. Αυτό συμβαίνει διότι αναμένουν και γνωρίζουν τι θα ακολουθήσει, προωθώντας ένα αίσθημα ασφάλειας και ευεξίας.

  4. Εκμάθηση Δεξιοτήτων: Η ρουτίνα παρέχει τον χρόνο για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την εκμάθηση της αναγνώρισης της ώρας του ύπνου, του φαγητού, και της αλλαγής πάνας. Σταθερές ώρες παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης μπορούν να συμβάλουν στην καλύτερη ανάπτυξη των βασικών δεξιοτήτων.

  5. Διατροφή: Σε ένα πρόγραμμα διατροφής με σταθερές ώρες, το βρέφος μπορεί να είναι πιο πρόθυμο να τρώει και να έχει μεγαλύτερη αποδοχή των γευμάτων.

  6. Προαγωγή Κοινωνικής Αλληλεπίδρασης: Μια σταθερή ρουτίνα δημιουργεί ευκαιρίες για την αλληλεπίδραση με τους γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη θετικών δεσμών και στην εκδήλωση συναισθηματικής σύνδεσης.

  7. Ευεξία των γονέων: Η ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει τους γονείς να οργανώσουν καλύτερα τον χρόνο τους και να προγραμματίσουν τις δραστηριότητές τους.

Παρ' όλα αυτά, είναι σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη ότι η ρουτίνα δεν πρέπει να είναι απόλυτη. Υπάρχουν φυσικά και καταστάσεις που μπορεί να απαιτούν ευελιξία, όπως ασθένειες, ταξίδια ή άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις. Ο στόχος είναι να βρείτε μια ισορροπία που να ταιριάζει τόσο στις ανάγκες του βρέφους όσο και στην καθημερινότητα της οικογένειάς σας.

Ακόμα κι αν πρόκειται για «μπύρα χωρίς αλκοόλ», δεν είναι αθώο ρόφημα για τα παιδιά. Αποφύγετε την προσφορά τους σε κάθε περίσταση και ενισχύστε την υγιή σχέση του παιδιού με τα ποτά και τις συνήθειες διασκέδασης.
Ο όρος υπερ-χαλαρότητα ή υπερεκτασιμότητα των αρθρώσεων αναφέρεται σε αυξημένη κινητικότητα των αρθρώσεων πέρα από το φυσιολογικό εύρος, που θεωρείται ανατομικά φυσιολογικό. Πρόκειται για μια κλινική εκδήλωση και όχι νόσο από μόνη της, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί είτε μεμονωμένα, είτε ως μέρος συνδρόμων του συνδετικού ιστού.
Το Otovent είναι μια ειδική συσκευή που βοηθά στη φυσική διάνοιξη της ευσταχιανής σάλπιγγας, επιτρέποντας στο υγρό να απομακρυνθεί από το αυτί. Είναι απλή, ασφαλής, ανώδυνη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι.
Το παιδί πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 ετών και να συνεργάζεται καλά.
Η χρήση φυσιολογικού ορού για τον καθαρισμό της ρινικής κοιλότητας είναι μια ευρέως χρησιμοποιούμενη πρακτική, ιδίως σε βρέφη και μικρά παιδιά, για τη ρευστοποίηση της βλέννας και τη βελτίωση της αναπνοής. Ωστόσο, η εφαρμογή του με σύριγγα και ιδιαίτερα με δύναμη μπορεί να ενέχει σημαντικούς κινδύνους.
Η οξυουρίαση είναι μια συχνή παρασιτική λοίμωξη στα παιδιά, ιδιαίτερα στην προσχολική ηλικία, που προκαλείται από τον Enterobius vermicularis (οξύουρος) έναν μικρό νηματώδη σκώληκα με ποσοστά που ποικίλλουν ανάλογα με την περιοχή και τις συνθήκες υγιεινής.
Η θρομβοφιλία είναι μια κατάσταση αυξημένης προδιάθεσης για θρόμβωση, δηλαδή για τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα, λόγω γενετικών ή επίκτητων παραγόντων που επηρεάζουν τη φυσιολογική ισορροπία του συστήματος που είναι υπεύθυνο για την πήξη του αίματος.
Ο έρπητας ζωστήρας προκαλείται από την επανενεργοποίηση του ιού της ανεμευλογιάς-ζωστήρα (VZV). Το άτομο με έρπητα ζωστήρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άτομα που δεν έχουν ανοσία στην ανεμευλογιά, προκαλώντας ανεμευλογιά και όχι έρπητα ζωστήρα. Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω άμεσης επαφής με τις φυσαλίδες του εξανθήματος.
Η δυσπραξία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει το πώς ο εγκέφαλος λέει στο σώμα να κινηθεί. Φανταστείτε τον εγκέφαλο σαν έναν «μαέστρο» που δίνει οδηγίες σε μια ορχήστρα. Στη δυσπραξία, οι οδηγίες αυτές μπερδεύονται, και το παιδί δυσκολεύεται να κάνει πράγματα που χρειάζονται συντονισμό, όπως να πιάσει ένα κουτάλι ή να δέσει τα κορδόνια του.
Το ξένο γάλα (μητρικό υποκατάστατο γάλακτος σε σκόνη ή έτοιμο υγρό) που έχει περισσέψει στο μπουκάλι δεν πρέπει να διατηρείται για επόμενη χρήση λόγω του κινδύνου ανάπτυξης βακτηρίων .