Το παιδί σας έχει Tantrum; Τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε

31/08/2023
Όταν αντιμετωπίζετε ξεσπάσματα θυμού στα παιδιά, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές και αντιδράσεις, που θα πρέπει να αποφεύγετε για να διατηρήσετε την κατάσταση υπό έλεγχο και να είσαστε ωφέλιμοι για το παιδί

Καθώς αντιμετωπίζετε τα ξεσπάσματα των παιδιών, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το παιδί προσπαθεί να επεξεργαστεί και να κατανοήσει τον κόσμο γύρω του με τον τρόπο που μπορεί. Εσείς ως γονείς παίζετε σημαντικό ρόλο στην καθοδήγηση του παιδιού προς την ανάπτυξη θετικών τρόπων διαχείρισης των συναισθημάτων του, και αυτό μπορεί να γίνει με την αγάπη, την υποστήριξη και την κατανόηση. 

  1. Αποφύγετε να ουρλιάζετε ή να αντιδράτε με θυμό. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να δείξει στο παιδί ότι η έκφραση του θυμού με φωνές είναι αποδεκτή.

  2. Μην χτυπάτε ή τιμωρείτε σωματικά το παιδί. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τραύμα, να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη και να ενθαρρύνει την σωματική βία ως μέθοδο επίλυσης συγκρούσεων.

  3. Μην το αγνοείτε εντελώς, εκτός εάν είστε βέβαιοι ότι το παιδί είναι σε ασφαλές περιβάλλον και δεν είναι κίνδυνος για τον εαυτό του ή για άλλους.

  4. Μην το απορρίπτετε ή το υποβαθμίζετε. Λέτε φράσεις όπως "Μην συμπεριφέρεσαι σαν μωρό!" μπορεί να προκαλέσουν αίσθημα ντροπής ή ανεπάρκειας στο παιδί.

  5. Μην απειλείτε με τιμωρίες που δεν πρόκειται να εφαρμόσετε. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει την αξιοπιστία σας.

  6. Αποφύγετε να δίνετε μεγάλη προσοχή στο ξέσπασμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα παιδιά ενδέχεται να ξεσπούν για να αποσπάσουν την προσοχή των γονέων. Δώστε προσοχή όταν το παιδί σας συμπεριφέρεται καλά, επαινέστε το και αναγνωρίστε τις θετικές του συμπεριφορές.

  7. Μην συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά ως μέσο πίεσης για να το κάνετε να αλλάξει συμπεριφορά.

  8. Μην το αναγκάζετε να "ξεπεράσει" το ξέσπασμα. Είναι σημαντικό να αφήνετε το παιδί να εκφράζει τα συναισθήματά του και στη συνέχεια να το βοηθήσετε να κατανοήσει και να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα.


Εναλλακτικά, οι γονείς μπορούν να διδάξουν την πρόληψη, την επίλυση προβλημάτων και τις κοινωνικές δεξιότητες μέσω της μοντελοποίησης. Μπορείτε να δείξετε στο παιδί σας πώς να αντιδρά σε δύσκολες καταστάσεις με ψυχραιμία, πώς να εκφράζει τα συναισθήματά του με λόγια και πώς να αναζητά λύσεις με εποικοδομητικό τρόπο.

Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι γονείς δεν είναι τέλειοι και δεν υπάρχει μια μόνο "σωστή" απάντηση για το πώς να διαχειρίζεστε τα ξεσπάσματα θυμού των παιδιών. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και μπορεί να ανταποκριθεί διαφορετικά σε διάφορες προσεγγίσεις. Είναι σημαντικό να δοκιμάσετε διάφορες στρατηγικές και να προσαρμόζετε ανάλογα με την αντίδραση του παιδιού σας. Η εμπειρία και η πρακτική θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε τις καλύτερες προσεγγίσεις για το παιδί σας.

Οι καταιγίδες σκόνης που προέρχονται από περιοχές της ερήμου, όπως η Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης
Οι περισσότερες παρενέργειες των εμβολίων είναι ήπιες. Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα για τυχόν σοβαρές ή ανησυχητικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό. Συζητήστε τυχόν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου με τον παιδίατρό σας.
Ακόμη και αν τα άτομα με ιστορικό παχυσαρκίας στην εφηβεία καταφέρουν να αποκτήσουν φυσιολογικό ΒΜΙ αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ήταν ποτέ παχύσαρκα.
Οι ομφαλοκήλη είναι ένα συχνό φαινόμενο στα νεογέννητα και τα βρέφη, που συχνά προκαλεί ανησυχία στους γονείς. Ωστόσο, με τη σωστή κατανόηση της πάθησης, της διαχείρισής της και της απαραίτητης φροντίδας, οι γονείς μπορούν να είναι ήσυχοι για αυτή την κατάσταση