Τα μικρά παιδιά λατρεύουν τα κατοικίδια κυρίως τα σκυλάκια και τα γατάκια. Δεν είναι λίγες οι φορές που ως γονείς δέχεστε πολύ μεγάλες πιέσεις για να πάρετε στο σπίτι ένα σκυλάκι ή ένα γατάκι.
Τι πρέπει να κάνετε; Υπάρχουν κίνδυνοι για τα παιδιά; Υπάρχουν οφέλη;
Είναι και αυτά τα αδέσποτε που το παιδί σας ενδέχεται να συναντήσει στον...
Γενικές οδηγίες για τις πρώτες ημέρες
Το κάθε βρέφος που μεγαλώνει είναι ένα θαύμα. Χαρείτε το. Παιδιά με ευτυχισμένη βρεφική και παιδική ηλικία γίνονται σωστοί άνθρωποι.
Ακούστε με προσοχή τις συμβουλές του Παιδιάτρου σας και επικοινωνήστε μαζί του για κάθε τι που είναι παράξενο, αλλιώτικο, ή για κάθε απορία σας, όσο κι αν αυτή σας φαίνεται απλή.
Περιποιηθείτε τον ομφαλό του με καθαρό οινόπνευμα, όσο δεν έχει γίνει ακόμα δέρμα, κάθε φορά που το αλλάζετε. Μουσκέψτε ένα βαμβάκι με καθαρό οινόπνευμα και τρίψτε το γύρω, πάνω και μέσα στον αφαλό του μωρού, ανοίγοντας με τα δάκτυλα του χεριού σας το δέρμα έτσι ώστε να αποκαλυφθούν όλες οι πτυχές που πιθανόν καλύπτονται από το "έντερο" που κρέμεται. Είναι σημαντικό να μην μένει αίμα ή παλιά πήγματα επάνω στον ομφαλό του. Μην φοβάστε να τρίψετε το βαμβάκι. Δεν θα τραυματίσετε ούτε θα πονέσετε το μωρό σας. Πλένετε το μωρό από τη μέση και κάτω, χωρίς να βρέξετε τον ομφαλό, όσο αυτός βγάζει ακόμα αίμα ή υγρό.
Μπάνιο και λούσιμο, μπορείτε ν' αρχίσετε στο βρέφος σας, αλλά θα το κάνετε με προσοχή χωρίς να βρέξετε τον ομφαλό του. Μπάνιο σε όλο του το σώμα μπορείτε να το κάνετε μερικές ημέρες αργότερα που ο ομφαλός του θα έχει κλείσει και δεν θα βγάζει αίμα ή "υγρό".
Μια καλή θερμοκρασία στο δωμάτιο με το μωρό (ανάλογα βέβαια με την εποχή), είναι 18-24 για τα τελειόμηνα και 25-27 για τα πρόωρα. Αερίζετε συχνά το δωμάτιό του. Όσο η ζέστη "ανεβαίνει" τόσο ξεντύνουμε το μωρό. Το καλοκαίρι για παράδειγμα αν η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι 27-29 βαθμούς, το βρέφος μπορεί να είναι μόνο με το πάμπερ και το ζιπούνι. Κλιματιστικά, εφ' όσον τηρούνται οι οδηγίες και καθαρίζονται τα φίλτρα, μπορούν να χρησιμοποιούνται μέσα στο σπίτι. Φροντίστε μόνο ο κρύος αέρας να μην περνάει πάνω από το μωρό ή το κλιματιστικό να είναι σε διπλανό δωμάτιο. Θυμηθείτε ότι τα βρέφη κινδυνεύουν από την υπερθέρμανση.
Μη καπνίζετε μέσα στο σπίτι. Έχει χωρίς αμφιβολία αποδειχθεί ότι τα μωρά που οι γονείς τους καπνίζουν μέσα στο σπίτι, υποφέρουν πολύ συχνά από ωτίτιδες, βρογχίτιδες, ρινίτιδες και νοσηλεύονται συχνότερα σε νοσοκομείο.
Μη πηγαίνετε το μωρό σας σε κλειστούς χώρους με πολλά άτομα (σούπερ μάρκετ) ή μην αφήνετε να έρχονται πολλά άτομα στο σπίτι ή να μένουν στο δωμάτιο του μωρού σας. Κινδυνεύει να αρρωστήσει.
Μην αφήνετε να μπαίνουν άρρωστοι στο σπίτι.
Όποιος θέλει να πιάσει το μωρό πρέπει να πλύνει τα χέρια του με σαπούνι και ζεστό νερό.
Μη χρησιμοποιείτε ναφθαλίνη για τα ρούχα σας. Προσέξτε όταν βγάζετε ρούχα που έχουν αποθηκευθεί με ναφθαλίνη και υπάρχει νεογέννητο στο σπίτι. Απομακρύνετε το βρέφος και αφήστε τα ρούχα να ξεμυρίσουν έξω από το σπίτι, μακριά από το δωμάτιό του. Πετάξτε την ναφθαλίνη και χρησιμοποιείστε άλλες μεθόδους.
Μη ξυπνάτε ποτέ το βρέφος σας για να φάει. Όταν θα πεινάσει θα αναλάβει να σας το πει με έντονο κλάμα. Τα νεογέννητα και τα βρέφη τρώνε όποτε θέλουν και όσο θέλουν. Για τα πρόωρα και τα ελιποβαρή συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.
Όταν το μωρό σας κάνει εμετό, μη το σηκώσετε όρθιο, αλλά κρατώντας το με το κεφάλι στο πλάι περιμένετε να τελειώσει τον εμετό. Στη συνέχεια σκουπίστε καλά τη μύτη από το γάλα ή άλλη τροφή, εξωτερικά και εσωτερικά, βάζοντας λίγο φυσιολογικό ορό με ένα σταγονόμετρο στα ρουθούνια του.
Μη το φασκιώνετε. Πρέπει και θέλουν να κουνάνε τα πόδια τους και τα χέρια τους.
Μη τα "φτύνετε" για να μη "ματιαστούν", μη τα φιλάτε στο πρόσωπο και μη πηγαίνετε κοντά τους όταν είστε άρρωστοι ή λερωμένοι από τη δουλειά σας. Μπορεί να αρρωστήσουν.
Το μπάνιο του παιδιού σας κάθε ημέρα είναι σχεδόν απαραίτητο.
Να τα αφήνετε να μεγαλώνουν σε καθαρό αέρα. Τον έχουν ανάγκη. Μην τους κλείνετε τα παράθυρα και μην τα κρατάτε μέσα όλο τον Χειμώνα από φόβο μη κρυώσουν. Αερίζετε συχνά το δωμάτιό τους. Όταν τα βγάζετε έξω αφήστε τα να βλέπουν γύρω τους. Αλλιώς πλήττουν.
Μη τα πιέζετε συνέχεια για να φάνε. Η όρεξη είναι ένστικτο και λειτουργεί από μόνη της πάρα πολύ καλά. Όσο εσείς τα πιέζετε, τόσο εκείνα αρνούνται να φάνε, γιατί το βρίσκουν παιχνίδι ή γιατί θέλουν να ασχολείσθε μαζί τους. Το φαγητό δεν πρέπει να είναι ούτε παιχνίδι, ούτε τιμωρία, ούτε απειλή.
Το βρέφος από πάρα πολύ μικρό καταλαβαίνει. Έχει ανάγκη από το χαμόγελο και τον ήρεμο τρόπο σας, όταν το αλλάζετε, το ντύνετε ή το ταΐζετε. Έχει ανάγκη την τρυφεράδα και την αγκαλιά σας. Όσο πιο ήρεμοι είστε με το παιδί σας, τόσο πιο ήρεμο θα είναι κι αυτό. Μη το αφήνετε πολλές ώρες μόνο του. Βαριέται και ανησυχεί που δεν σας βλέπει.
Μη τα ντύνετε με πολλά ρούχα. Ιδρώνουν και νοιώθουν πολύ άσχημα. Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν γιατί κρύωσαν, αλλά γιατί "κόλλησαν" κάποιο μικρόβιο ή ιό. Και τα πολύ ντυμένα παιδιά και αυτά αρρωσταίνουν. Όσο λιγότερα ρούχα τους φοράτε τόσο πιο άνετα νοιώθουν και τόσο πιο εύκολα μπορείτε να τα κρατάτε καθαρά.
Λέγετέ τους περισσότερα μπράβο και λιγότερα "μη" από πολύ μικρά. Μη τους μιλάτε άσχημα και δυνατά, σας μιμούνται και μετά τα μαλώνετε γιατί "μίλησαν άσχημα".
Μη ξεχνάτε να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας για τα εμβόλιά του, τις αρρώστιες του, το φαγητό του και τη συμπεριφορά του.
Πολλοί γονείς εξακολουθούν να πιστεύουν ότι τα παιχνίδια ή οι παρέες που είναι παραδοσιακά συνδεδεμένες με ένα συγκεκριμένο φύλο μπορεί να επηρεάσουν την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό του παιδιού τους. Αυτές οι αντιλήψεις βασίζονται συχνά σε κοινωνικά στερεότυπα και όχι σε επιστημονικά δεδομένα και είναι αρκετά διαδεδομένες μεταξύ...
22/8/2024
Κρήτη: Στην εντατική από σαλμονέλα ένα βρέφος 5 μηνών και ένα παιδί 10 ετών.
Με την ευκαιρία τέτοιων συμβάντων είναι κεφαλαιώδους σημασίας να γνωρίζετε τα βασικά στοιχεία που αφορούν τα προληπτικά μέτρα και τις οδηγίες για την αποφυγή της γαστρεντερίτιδας από σαλμονέλα.
Δασικές Πυρκαγιές - Οδηγίες για τα παιδιά Άμεσες και απώτερες επιπτώσεις για την υγεία τους
Οι δασικές πυρκαγιές, πέρα από πολύ μεγάλα προβλήματα που προκαλούν στο οικοσύστημα, στις περιουσίες των ανθρώπων και σε τραυματισμούς και απώλειες ζωής, προκαλούν μια σειρά από άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες βλάβες στην υγεία, κυρίως των μικρών παιδιών και των ευπαθών ομάδων.
Στο άρθρο αυτό θα βρείτε οδηγίες για να αποφύγετε στο μέτρο του εφικτού...
Μήπως το παιδί μου καθυστερεί να μιλήσει;
Η καθυστέρηση ομιλίας στα νήπια είναι ένα θέμα που μπορεί να ανησυχήσει τους γονείς και τους παιδιάτρους.
Η αναγνώριση της καθυστέρησης ομιλίας βασίζεται σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά ορόσημα και συμπτώματα.
Οι βρεφικοί κολικοί είναι ένα συχνό πρόβλημα στα βρέφη, κυρίως στους πρώτους μήνες της ζωής τους. Χαρακτηρίζονται από περιόδους έντονου και ανεξήγητου κλάματος, συνήθως τις ίδιες ώρες της ημέρας, και πιο συχνά το απόγευμα ή το βράδυ. Οι ακριβείς αιτίες των βρεφικών κολικών δεν είναι πλήρως κατανοητές, αλλά πιθανοί παράγοντες περιλαμβάνουν την...