Η τροφή ως θεμέλιος λίθος της υγείας

11/09/2023
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη και εξέλιξη κατά τη βρεφική, παιδική και εφηβική ηλικία. Είναι επίσης σημαντική για τη διατήρηση της καλής υγείας καθ' όλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής. Οι γονείς, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, τα σχολεία και η εκπαίδευση μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην προώθηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών στα παιδιά
Παρά τις προσπάθειες, η παιδική παχυσαρκία παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα στην Ελλάδα. Χρειάζεται περισσότερη δουλειά για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών του προβλήματος, και την προώθηση υγιεινών συμπεριφορών και καθημερινής άσκησης, από όλη την οικογένεια
Η διατροφή αποτελεί μικρότερο πρόβλημα στην ανάπτυξη υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, από ότι η σωματική άσκηση.

Πέρα από την υγιεινή διατροφή, η ενασχόληση των παιδιών με τον αθλητισμό και την άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο σημείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος παχυσαρκία


Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει η υγεία των παιδιών και πιστεύετε ότι η τροφή που καταναλώνουν είναι οι θεμέλιοι λίθοι για την υγεία τους και την μακροζωία, προσπαθήστε:

1. Να υιοθετήσετε για εσάς και τα παιδιά σας σωστές διατροφικές συνήθειες.

2. Μαγειρέψτε σπιτικό φαγητό με φρέσκα αγνά υλικά, ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ για να έχουν να φάνε το επόμενο μεσημέρι που θα γυρίσουν από το σχολείο.

3. Επιλέξτε με μεγάλη προσοχή τις τροφές, αποφεύγοντας τις πολύ λιπαρές, με πολύ αλάτι ή ζάχαρη κα σε κονσέρβες.

4. Πριν αγοράσετε συσκευασμένες τροφές, αφιερώστε χρόνο και διαβάστε την ετικέτα, για να δείτε αν περιέχει πολύ αλάτι, ζάχαρη ή πολλά λιπαρά, κυρίως κεκορεσμένα. Αν ναι προτιμήστε να πάρετε κάποιο άλλο με λιγότερα.

5. Δώστε τους να φάνε δύο φορές την εβδομάδα ψάρι και δύο φορές την εβδομάδα όσπρια.

6. Επιλέξτε ψάρια που είναι άφθονα σε ω3-λιπαρά, όπως η σαρδέλα, ο κολιός, η τσιπούρα, το λαβράκι, ο γαύρος κλπ

7. Αποφύγετε τα μεγάλα ψάρια (τόνο, ξιφία κλπ) ή δώστε τα σπανιότερα (έχουν μολυνθεί με υδράργυρο).

8. Βάλτε στην καθημερινή τους διατροφή λαχανικά (βρασμένα ή ωμά) και δύο μεσαίου μεγέθους φρούτα.

9. Περιορίστε την κατανάλωση στο κόκκινο κρέας σε μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

10. Μην αγοράζετε και μην διατηρείτε στα ντουλάπια ή στο ψυγείο γλυκά, σοκολάτες, μπισκότα, πατατάκια, νάτσος, κρουασάν, παγωτά. Αργά ή γρήγορα θα τα φάτε εσείς ή τα παιδιά σας.

11. Μην τα επιβραβεύετε με φαγητά που τους αρέσουν και μην υποκύπτετε στις απαιτήσεις τους για άλλο φαγητό όταν κάτι δεν τους αρέσει.

12. Σεβαστείτε την πείνα τους και όταν λένε ότι δεν πεινάνε ή χόρτασαν μην επιμένετε να τα ταΐζετε.

13. Όταν τρώνε φροντίστε όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα τηλέφωνα να είναι κλειστά.

14. Για μέχρι και την ηλικία των 8 ετών η ποσότητα βρασμένου κρέατος ή ψαριού δεν πρέπει να ξεπερνά τα 65-80γρ. Από τα 8 έως και τα 17 έτη ζωής η ποσότητα είναι γύρω στα 150γρ, ενώ για τις μεγαλύτερες ηλικίες δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 250γρ την ημέρα.

15. Πείτε στον παππού και στην γιαγιά τι θέλετε να ταΐζουν τα παιδιά σας.

16. Σταματήστε να εμπιστεύεστε την υγεία των παιδιών σας και αυριανών ενηλίκων στα ταχυφαγεία, τα εστιατόρια και σε κάθε κατάστημα που εμπορεύεται έτοιμη τροφή.

Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας - Παιδίατρος  - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων

Οι καταιγίδες σκόνης που προέρχονται από περιοχές της ερήμου, όπως η Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης
Οι περισσότερες παρενέργειες των εμβολίων είναι ήπιες. Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα για τυχόν σοβαρές ή ανησυχητικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό. Συζητήστε τυχόν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου με τον παιδίατρό σας.
Ακόμη και αν τα άτομα με ιστορικό παχυσαρκίας στην εφηβεία καταφέρουν να αποκτήσουν φυσιολογικό ΒΜΙ αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ήταν ποτέ παχύσαρκα.
Οι ομφαλοκήλη είναι ένα συχνό φαινόμενο στα νεογέννητα και τα βρέφη, που συχνά προκαλεί ανησυχία στους γονείς. Ωστόσο, με τη σωστή κατανόηση της πάθησης, της διαχείρισής της και της απαραίτητης φροντίδας, οι γονείς μπορούν να είναι ήσυχοι για αυτή την κατάσταση
Το τελευταίο διάστημα αναφέρεται από γονείς ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών βήχα στα παιδιά καθώς και βήχας που διαρκεί περισσότερο από ότι συνήθως.
Είναι όμως αυτό αλήθεια και αν αληθεύει που ακριβώς οφείλεται;
Οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Ενώ μπορούν να προσφέρουν οφέλη, μπορούν επίσης να έχουν μειονεκτήματα, όπως αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, διαταραχές στα πρότυπα ύπνου, ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία και...
Πριν από δεκαετίες, τα μόνα μπιμπερό που μπορούσατε να αγοράσετε ήταν από γυαλί. Αλλά το γυαλί ήταν βαρύ και εύθραυστο. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν τα πλαστικά μπιμπερό που ήταν ελαφρύτερα και ανθεκτικά, το γυάλινο μπιμπερό έγινε σχεδόν παρωχημένο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί τον κύριο φρουρό της υγείας μας. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τα παιδιά, τα οποία εκτίθενται συχνά σε ιογενείς λοιμώξεις στο σχολείο, στο παιχνίδι και σε άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα
Επιβραβεύετε το παιδί σας τακτικά για κάθε καλή συμπεριφορά, ακόμα και για μικρά πράγματα όπως ότι ντύθηκε και έκλεισε την πόρτα αθόρυβα. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συχνά περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ακούγοντας τι κάνουν λάθος. Χρειάζονται τον έπαινο για την καλή τους συμπεριφορά.
Δεχτείτε το παιδί σας γι' αυτό που είναι. Γίνετε ρεαλιστές...