Κατάχρηση ψηφιακών συσκευών για να ηρεμήσουμε τα παιδιά

07/09/2023
Μην κάνετε υπερβολική χρήση των κινητών συσκευών για να ηρεμήσετε τα παιδιά που φωνάζουν. Ενώ η χρήση κινητών συσκευών για να καταπραΰνετε τα ξεσπάσματα φαίνεται να έχει αποτέλεσμα, μια νέα έρευνα δείχνει ότι αν το κάνετε πολύ συχνά, μπορεί να καθυστερήσει η ικανότητα του παιδιού να διαχειριστεί παραγωγικά τα συναισθήματά του

Μελέτη - 14 Δεκεμβρίου 2022 

Σχεδόν κάθε γονιός έχει φτάσει στο σημείο αυτό 

Το μικρό παιδί ουρλιάζει στη μέση του διαδρόμου με τα δημητριακά ή ξεσπά σε άλλο δημόσιο χώρο. Όταν η λογική αποτυγχάνει, του δίνετε ένα τηλέφωνο ή ένα tablet, που παίζει ένα βίντεο, μια εφαρμογή ή άλλη ψηφιακή πιπίλα. Το πρόβλημα λύθηκε.

"Όταν βλέπετε αυτό το ξέσπασμα να ξεσπά στο παιδί σας, αν η συνήθης επιλογή σας είναι να το ηρεμήσετε δίνοντάς του ένα τηλέφωνο, θα ενθάρρυνα τους γονείς να το ξανασκεφτούν", λέει η Jenny S. Radesky, MD, παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η οποία ήταν επικεφαλής της μελέτης.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Pediatrics, παρακολούθησε 366 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών με τυπικά πρότυπα ανάπτυξης. Οι γονείς αξιολόγησαν πόσο πιθανό ήταν να δώσουν στα παιδιά τους κινητές συσκευές για να τα ηρεμήσουν στην αρχή της μελέτης και στη συνέχεια 3 και 6 μήνες αργότερα.

"Δεν είναι το "Μην δίνεις στο παιδί σου tablet", γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί".  
"Τα ερωτήματα είναι: Πώς το κάνετε; Πότε το κάνετε; Πόσο συχνά το κάνετε;
Θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό για τους γονείς να έχουν τέτοιου είδους απαντήσεις για να δώσουν αντί να λένε απλώς "Μην το κάνεις"".
Οι καταιγίδες σκόνης που προέρχονται από περιοχές της ερήμου, όπως η Σαχάρα στη Βόρεια Αφρική, μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία, ιδίως στις χώρες της Νότιας Ευρώπης
Οι περισσότερες παρενέργειες των εμβολίων είναι ήπιες. Ωστόσο, αναζητήστε άμεση ιατρική φροντίδα για τυχόν σοβαρές ή ανησυχητικές αντιδράσεις μετά τον εμβολιασμό. Συζητήστε τυχόν συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου με τον παιδίατρό σας.
Ακόμη και αν τα άτομα με ιστορικό παχυσαρκίας στην εφηβεία καταφέρουν να αποκτήσουν φυσιολογικό ΒΜΙ αργότερα στη ζωή τους, μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ήταν ποτέ παχύσαρκα.
Οι ομφαλοκήλη είναι ένα συχνό φαινόμενο στα νεογέννητα και τα βρέφη, που συχνά προκαλεί ανησυχία στους γονείς. Ωστόσο, με τη σωστή κατανόηση της πάθησης, της διαχείρισής της και της απαραίτητης φροντίδας, οι γονείς μπορούν να είναι ήσυχοι για αυτή την κατάσταση
Το τελευταίο διάστημα αναφέρεται από γονείς ότι υπάρχει αύξηση των περιστατικών βήχα στα παιδιά καθώς και βήχας που διαρκεί περισσότερο από ότι συνήθως.
Είναι όμως αυτό αλήθεια και αν αληθεύει που ακριβώς οφείλεται;
Οι ηλεκτρονικές συσκευές και τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Ενώ μπορούν να προσφέρουν οφέλη, μπορούν επίσης να έχουν μειονεκτήματα, όπως αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία, διαταραχές στα πρότυπα ύπνου, ανησυχίες για την ασφάλεια και την προστασία και...
Πριν από δεκαετίες, τα μόνα μπιμπερό που μπορούσατε να αγοράσετε ήταν από γυαλί. Αλλά το γυαλί ήταν βαρύ και εύθραυστο. Έτσι, όταν εμφανίστηκαν τα πλαστικά μπιμπερό που ήταν ελαφρύτερα και ανθεκτικά, το γυάλινο μπιμπερό έγινε σχεδόν παρωχημένο.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένα αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί τον κύριο φρουρό της υγείας μας. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για τα παιδιά, τα οποία εκτίθενται συχνά σε ιογενείς λοιμώξεις στο σχολείο, στο παιχνίδι και σε άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα
Επιβραβεύετε το παιδί σας τακτικά για κάθε καλή συμπεριφορά, ακόμα και για μικρά πράγματα όπως ότι ντύθηκε και έκλεισε την πόρτα αθόρυβα. Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ συχνά περνάνε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας ακούγοντας τι κάνουν λάθος. Χρειάζονται τον έπαινο για την καλή τους συμπεριφορά.
Δεχτείτε το παιδί σας γι' αυτό που είναι. Γίνετε ρεαλιστές...
Το 30% των νεογέννητων μωρών, εμφανίζουν κάποιες εκκρίσεις τις πρώτες ημέρες και εβδομάδες της ζωής, είτε λόγω δύσκολης βατότητας της δακρυικής οδού, αλλά και στα πλαίσια της προσαρμογής τους στο νέο περιβάλλον που ζουν. Ωστόσο, αυτή η κατάσταση των υποτροπιαζουσών εκκρίσεων υποστρέφει και σταματά εντελώς σε διάστημα εβδομάδων. Βέβαια, ένα...
Την περίοδο αυτή υπάρχει έξαρση των ιώσεων με τον ιό Κοξάκι, κυρίως σε παιδικούς σταθμούς και σε πολλές τάξεις του δημοτικού σχολείου.
Ανησυχείτε όταν σας τηλεφωνούν από το σχολείο για να σας αναφέρουν ότι έχουν παιδιά με κρούσματα Κοξάκι. Κάπου διαβάσατε, κάποια άλλη μαμά σας είπε για το παιδί της που έχει Κοξάκι και η ανησυχία μεγαλώνει ακόμα...
Όλοι μας αναπνέουμε δηλητήρια στον αέρα των πόλεων. Είμαστε εκτεθειμένοι στο νέφος, μια σούπα από χημικά, που περιέχει όζον και μικροσωματίδια. Δηλητήρια όπως το όζον και τα μικροσωματίδια έχουν γνωστές επιπτώσεις στην υγεία.
Η δυσκοιλιότητα αναφέρεται σε καθυστέρηση ή δυσκολία στις κενώσεις για περίοδο τουλάχιστον 1 μήνα σε βρέφη και νήπια και περίοδο 2 μηνών σε μεγαλύτερα παιδιά. Τα κόπρανα είναι πιο σκληρά και μερικές φορές μεγαλύτερα από το συνηθισμένο και μπορεί να είναι επώδυνη η διέλευσή τους. Η δυσκοιλιότητα είναι πολύ συχνή στα παιδιά. Αποτελεί το 5% των...
Οι ασθενείς μπορεί να δουν βελτίωση στο δέρμα τους και μειωμένες εξάρσεις εάν αποφεύγουν αλλεργιογόνα όπως τα ακάρεα, τη σκόνη, το αυγό, τα φιστίκια, το γάλα, το ψάρι, την σόγια, το ρύζι και το σιτάρι, καθώς και ερεθιστικούς παράγοντες πχ χημικά, θερμότητα, σαπούνια, υγρασία, ακρυλικό και μαλλί.
Οι οδηγίες για την αντιμετώπιση των εμετών αφορούν μόνο τους εμετούς που μπορεί να εμφανιστούν σε ένα παιδί που πάσχει από γαστρεντερίτιδα. Εμετοί που αποτελούν σύμπτωμα μιας άλλης νοσηρής κατάστασης πχ λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος, κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, δηλητηρίασης κλπ πρέπει να αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά και δεν...
Όταν το παιδί σας πέσει και χτυπήσει το κεφάλι του, σας πιάνει μια μεγάλη ανησυχία. Δεν ξέρετε τι ακριβώς πρέπει να κάνετε και πόσο πρέπει να ανησυχείτε. Δεν έχετε κι άδικο θα έλεγα. Τα χτυπήματα στο κεφάλι - ευτυχώς - τις περισσότερες φορές δεν είναι επικίνδυνα, και τα παιδικά κεφάλια αντέχουν περισσότερο.
Μερικές φορές όμως....
Οι πληροφορίες που...

Καθ' όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι γονείς κατέγραφαν πόσο συχνά άλλαζε ξαφνικά η διάθεση ή τα συναισθήματα του παιδιού τους και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αυτά τα στοιχεία για να μετρήσουν ποια παιδιά ήταν συναισθηματικά περισσότερο αντιδραστικά. 

Μετά από 6 μήνες, τα παιδιά των γονέων που χρησιμοποιούσαν περισσότερο τις κινητές συσκευές για να ηρεμήσουν, ήταν συναισθηματικά περισσότερο αντιδραστικά. Τα αγόρια είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αντιδραστικές τάσεις από τα κορίτσια.

Τα αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά για να βοηθήσουν τους γονείς να σκεφτούν καλύτερα τις αποφάσεις τους. Συγκεκριμένα, οι γονείς δεν πρέπει να επιβραβεύουν τα ξεσπάσματα δίνοντας αμέσως κινητό τηλέφωνο ή tablet, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει φαύλο κύκλο. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να αποτελέσει μήνυμα για τα παιδιά, ότι: "Έι, όταν έχω ένα ξέσπασμα, μου δίνουν ότι μου αρέσει (κινητό ή τάμπλετ) και όλα τελειώνουν καλά για μένα".

Φαίνεται όμως να υπάρχει και ένα πιθανό κόστος για τους ενήλικες. Οι γονείς που στρέφονται γρήγορα στις κινητές συσκευές για να αντιμετωπίσουν τέτοιες αγχωτικές καταστάσεις, μπορεί να στερούν από τον εαυτό τους την ευκαιρία να διδάξουν αποτελεσματικές τεχνικές ανατροφής, όπως να μάθουν στα παιδιά τους να αναπνέουν ή να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με λόγια αντί για καταστροφικές πράξεις.

Εμποδίζει τους γονείς να εξασκηθούν στο "Εντάξει, θα μείνω ήρεμος και θα προσπαθήσω να καταλάβω τι συμβαίνει στον εγκέφαλο αυτού του μικρού παιδιού".

Συμβουλεύω τους γονείς να βρουν εκ των προτέρων τρόπους να χειρίζονται τα ξεσπάσματα, όπως το να έχουν πρόχειρα αυτοκόλλητα για να τα δίνουν στα παιδιά, που αρχίζουν να φωνάζουν σε δημόσιους χώρους. Μπορούν επίσης να προσπαθήσουν να κάνουν το παιδί τους να γελάσει ή να του προσφέρουν μια γρήγορη αγκαλιά. Ως έσχατη λύση, ο γονιός μπορεί να δώσει στο παιδί ένα tablet, αλλά με προ-επιλεγμένα βίντεο σχετικά με την αντιμετώπιση του συναισθήματος, για να μάθει το παιδί τι πρέπει να κάνει. 

Οι γονείς θα πρέπει επίσης να προσέχουν όταν χρησιμοποιούν τις δικές τους κινητές συσκευές κοντά στα παιδιά τους. Σε μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε, ερευνητές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ολλανδία διαπίστωσαν ότι τα παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών των οποίων οι γονείς χρησιμοποιούσαν συχνότερα τα τηλέφωνά τους γύρω τους είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι συναισθηματικά συντονισμένα με τις ανάγκες των άλλων.

Ο Robin Nabi, PhD, μελετητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα και συν-συγγραφέας της μελέτης για το τηλέφωνο, λέει ότι όταν πρόκειται για ψηφιακές συσκευές, οι γονικές επιλογές είναι κρίσιμες για να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματικές δεξιότητες.

"Δεν είναι το "Μην δίνεις στο παιδί σου tablet", γιατί αυτό δεν πρόκειται να συμβεί", λέει. "Τα ερωτήματα είναι: Πώς το κάνετε; Πότε το κάνετε; Πόσο συχνά το κάνετε; Θα ήταν πολύ πιο παραγωγικό για τους γονείς να έχουν τέτοιου είδους συμβουλές αντί να λένε απλώς "Μην το κάνεις"".

Κωνσταντίνος Ι. Νταλούκας - Παιδίατρος - Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων